srijeda, 23. svibnja 2018.

Šta kad dijete nešto boli




Šta kada se dvogodišnjak ili trogodišnjak koji se prije sat bezbrižno igrao počne žaliti na jak bol? Donosimo mali vodič najčešćih uzroka boli kod male djece.
Trovanje
* Šta se događa: Dijete povraća, ima proljev, povišenu temperaturu i malaksalo je.





Najvažnije je da se želudac očisti, zato djetetu dajte obične tople vode i naravno fiziološku otopinu kako ne bi dehodriralo. U slučaju trovanja, dijete obavezno odvetite ljekaru, jer ponekad simptomi trovanja mogu biti manifestacija virusne infekcije.
Temperatura
* Šta se događa: Dijete ima temperaturu višu od 38,5, ponekad se povraća i ima groznicu.
* Šta vam je činiti: Temperaturu nižu od 38,5 stepeni (pod uslovom da dijete nema neuroloških smetnji kad temperatura može da isprovocira konvulzije), ne treba skidati. Temperatura je zapravo odbrambena reakcija imunološkog sistema u borbi protiv infekcije.
Ukoliko temperatura ne prolazi, rashladite dijete tuširanjem mlakom vodom i dajte mu antipiretik (ibuprofen ili paracetamol). Postupak možete ponavljati na svakih pet sati, a ako je temperatura uporna, koristite paracetamol u obliku čepića.
Ako temperatura traje duže od dva dana, dijete odvedite pedijatru.
Osip
* Šta se događa: Dječiji obrazi postaju crveni, a na rukama i stomaku javljaju se srveni „pečati". Ponekad dijete ima i svrab.
* Šta vam je činit: Ukoliko dijete nema temperaturu (ponekad je osip znak trovanja ili infektivne bolesti), možda se samo previše znojilo. U tom slučaju, osip će proći nakon tuširanja i presvlačenja u čistu pamučnu odjeću.
Ukoliko to ne pomogne, dajte djetetu dovoljno tečnosti i izbacite sve namirnice koje su potencijalno alergene, a to su čokolada, citrusi i gazirani napici.
Antihistaminici najnovije generacije mogu otkloniti alergijsku reakciju bukvalno za nekoliko sati, ali ih ne smijete davati djetetu bez ljekarske preporuke.
Zubobolja
* Šta de događa: Dijete se žali na bol i često plače.
* Šta vam je činit: Ako ne možete do stomatologa (jer je večer ili noć), dajte djetetu paracetamol da smiri bol. Može pomoći ispiranje usta toplim (nikako vrućim) čajem od kamilice ili žalfije. I naravno, što prije idite zubaru.
Stomak
* Šta se događa: Dijete nema temperature, ne povraća i nema proljev, ali se žali da ga boli stomak. Blagi bolovi u stomaku obično su znak otežanog varenja i ne zahtijevaju liječenje. Ipak, iza bolova u stomaku mogu biti različite tegobe, od zatvora, kolika, pa do upale slijepog crijeva.
* Šta vam je činit: Dajte djetetu čaj od kamilice i utoplite mu stomak. Ako bolovi ne prolaze, nakon dva do tri sata, idite ljekaru.* Šta vam je raditi: Pokušajte otkriti čime se dijete otrovlao. U sadržaju koji dijete povraća možete vidjtei nesvarene komadiće hrane, koja mu nije prijala, pa je organizam izbacuje.

Nema komentara:

Objavi komentar