srijeda, 23. svibnja 2018.

Kako dojiti nakon carskog reza




U prvoj godini života dojenčetu je majčino mlijeko najbolja hrana. Dojenje uspostavlja kontakt djeteta s majkom, što je vrlo značajno za dalji psihički razvoj. Beba bi u prvih šest mjeseci trebala isključivo dojiti.
1. Blizanci
Ako su u pitanju blizanci, majka treba pokušati pronaći najbolji put, kako da organizira dojenje djece. Tada će joj trebati pomoć partnera, ali i cijele porodice. Majka može na više načina dojiti bebe - prvo jedno, pa onda drugo dijete. Također, može dojiti paralelno oboje djece na obje dojke.
2. Carski rez
U slučaju da je porođaj obavljen carskim rezom, mlijeko može sporije dolaziti, a u prvim satima majka je još pod utjecajem anestezije.
3. Prijevremeno rođene bebe
Prijevremeno rođene bebe i bebe s nedovoljnom težinom trebaju veliku pomoć. Čestu takva djeca nisu dovoljno snažna da doje pa majka treba znati da tada može izdojiti svoje mlijeko i dati ga osoblju u bolnici koje će nahraniti novorođenče.
4. Žutica
I žutica može loše djelovati na dojenje. Bebe koje imaju fiziološku žuticu su pospane i rjeđe traže hranu. U tom slučaju bebu treba forsirati da doji ili joj što je češće moguće davati izdojeno mlijeko.
Čuvanje majčinog mlijeka
Majčino mlijeko možete čuvati u sterilnoj zatvorenoj posudi na temperaturi od 18-20 stepeni i to 24 sata. Ako ga stavite u frižider na temperaturi od 4-5 stepeni, može stajati oko 72 sata, dok se u zamrzivaču može čuvati i mjesec.
Adaptirano mlijeko
Ako bebu hranite adaptiranim mlijekom, uvijek ga pripremajte prema uputama proizvođača, a količinu koju beba nije pojala bacite. Nikada nemojte podgrijavati niti čuvati takav obrok. Kravlje mlijeko nije poželjno davati djeci dok ne napune godinu.


Nema komentara:

Objavi komentar