nedjelja, 27. svibnja 2018.

Kako pomoći bebi da zaspi

Kako pomoći bebi da zaspi


Gotovo svaki roditelj je u nekom periodu iskusio poteškoće uspavljivanja bebe. Bebu ste nahranili, uredno je podrignula, pelena je čista i suha, nije prevruće ni prehladno, soba je prozračna, blago zamračena i beba već uveliko pokazuje znakove umora....ali ipak uspavljivanje traje cijelu vječnost. Ponekad beba utone u san brzo, ali već nakon sat vremena budna je i spremna na otkrivanje svijeta, dok su mama i tata već na rubu izdržljivosti. Zvuči poznato?
Evo nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći bebi (a i mami i tati) da utone u noćni san bez mnogo stresa.
I pored nastojanja da beba zaspe u određeno vrijeme svako veče, nemoguće ju je jednostavno “natjerati” da spava. Umjesto toga kreirajte okruženje koje će bebu smiriti, te rutinu koja će polako smirivati dnevne aktivnosti. Tako će, tokom vremena, beba prepoznati večer kao vrijeme spavanja. I budite strpljivi, u prvim mjesecima života, to je gotovo nemoguće.
Prepoznajte znakove umora
7 sati navečer je odlično vrijeme za odlazak u krevet, ali ako beba pokazuje znakove umora ranije, stavio je u krevet ranije. Premorenu bebu mnogo je teže smiriti kako bi zaspala, i mnogo je vjerovatnije da će se buditi tokom noći. Ponekad je potrebno da budete uz bebu kako bi je smirili nakon naročito aktivnog ili napornog dana. Prije nego stavite bebu u File 732krevet, pokušajte je potpuno smiriti (pjevanjem, držanjem u naručju...).
Krevetac treba biti udoban
Bebina koža izuzetno je osjetljiva na nabore, grublje tkanine i neravnine. Potrudite se da je bebin krevet uvijek suh, čist, te da je presvučen mekanim pamučnim plahtama. Također, bilo bi dobro da se ne nalazi tik do radijatora, peći, prozora ili vrata. Temperatura u sobi ne bi trebala biti previsoka ili preniska. Vrućina ili hladnoća negativno će uticati na bebin san, ali i zdravlje.
Neka beba bude čista, suha i nahranjena
Pokušajte uvesti rutinu u kojoj ćete okupati, obući i nahraniti bebu prije nego što postane umorna i nervozna. Također, tako ćete dati vremena stomačiću da se oslobodi suvišnih gasova, kako bebu ne bi mučili grčevi kada je stavite u krevet. Okupana, suha, utopljena i nahranjena beba, trebala bi brzo utonuti u san.
Kreirajte okruženja pogodno za spavanje
Upalite prigušeno svjetlo. Najbolje bi bilo da svjetiljka stoji na podu ili van vidnog polja bebe. Nije potrebno potpuno zamračiti sobu, uz noćnu lampu i vama će biti jednostavnije provjeravati bebu dok spava, bez da je uznemiravate. Neki roditelji koriste blaga eterična ulja lavande i kamilice kao aromoterapiju koja smiruje bebu.
“Buka” za spavanje
Vaša beba je provela devet mjeseci slušajući vaše srce, vaš glas i mnoge druge egzotične zvukove. Potpuna tišina bebi nije potrebna za spavanje, čak može biti i kontraproduktivna. Bilo bi dobro da čuje tihe ritmičke, meke zvukove dok tone u san. To može biti klasična muzika, ili otkucavanje sata. Također, perilica rublja, sFile 733ušilica ili klima uređaj u susjednoj sobi mogu stvarati „bijeli“ zvuk koji će bebi pomoći da se smiri i utone u san.  
Budite dosljedni
Bebe odlično reaguju na rutinu i dosljednost. Stvarajući rutinu u životu vaše bebe, naučit ćete je zapravo šta da očekuje u koje vrijeme, i u vrijeme kada budete palili noćnu lampu, beba će već znati da je vrijeme da zaklopi okice. 
Odlazak na spavanje dok je beba budna
U idealnim okolnostima, bebu bi trebalo staviti u krevet dok je budna. U još idealnijim okolnostima, tada bi trebala zaspati sama, bez dodatne pomoći i uspavljivanja. Sigurnost i utjeha koju joj pružate tokom dana će joj pomoći da se osjeća zaštićenom i vojenom, a učenje da sama zaspe će joj pomoći u daljem razvoju i prilagodbi različitim promjenjivim situacijama. Naravno, ako je beba zaspala negdje drugdje, sasvim je u redu da je jednostavno odnesete u krevetić. Priznaćete, nema ništa ljepše nego držati usnulo dijete u naručju

Nema komentara:

Objavi komentar