nedjelja, 17. lipnja 2018.

Pol bebe određuje sastav majčinog mleka: ko dobija kvalitetniju hranu?

Pol bebe određuje sastav majčinog mleka: ko dobija kvalitetniju hranu?


Majčino mleko je najbolji izbor hrane za bebu, ali za dečake je ono možda još i bolje, pokazalo je najnovije istraživanje koje će biti objavljeno u aprilskom izadnju časopisa “The Journal of Experimental Child Psychology”.
Psiholozi Nensi Segal i Satoši Kanazava tvrde da postoji evoluciona predispozicija da sastav humanog mleka bude bolji za mušku decu.
Naime, kada rodi dečaka, mamino mleko je puno masti i proteina, dok devojčicama obezbeđuje veću količinu samog mleka.
Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu i druge institucije otkrili su da su, među 72 majke u ruralnoj Keniji, one koje su rodile sinove imale “bogatije” mleko (2,8 odsto masti u poređenju sa 0,6 procenata kod majki devojčica). Ovi nalazi objavljeni su u časopisu “American Journal of Physical Anthropology” 2012. godine i poklapaju se sa ranijim istraživanjima koja su rađena na sivim fokama i jelenima. 
Kao i sa svim stvarima u vezi sa evolucijom, čini se da se ova teorija zasniva na ideji da roditelji žele da sačuvaju svoje gene za budućnost, te istraživanja idu u prilog Triverovoj hipotezi (Trivers–Willard hypothesis) iz 1973. godine koja kaže da prirodna selekcija favorizuje roditeljsko ulaganje u ćerke kada su vremena teška, dok su ta ulaganja veća kod sinova kada su vremena laka. 
Razlog za ovu teoriju je da u mnogim vrstama jaki mužjaci pokušavaju da ostvare monopol nad ženkama, dok slabiji mužjaci praktično nemaju šanse da prenesu svoje gene na sledeću generaciju. Ako je majka u lošem zdravstvenom stanju ili nema dovoljno hrane - ili je možda njen socio-ekonomsi status nizak - njen novorođeni sin možda neće uspeti da nađe partnerku i prenese gene na sledeću generaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar